Algunes claus del que ens passa

Algunes claus del que ens passa

Sense nord. Si no saps on vas, tots els vents et són desfavorables. Així són la política i la societat catalanes. Aquella Catalunya emprenedora i liberal, descrita tan sàviament per Vicens Vives, i abans per Cambó o Prat de la Riba; un país tan orgullós dels seus capitans d’indústria i de la seva so­cietat civil com desconfiat de les bondats del papa Estat, avui és una regió sense projecte compartit, embrancada en somiejos identitaris i estatistes, sense alternativa ideo­lògica als que pensen que el progrés es basa a fregir a impostos empresaris i professionals, perseguir el sector educatiu, cultural i sanitari privats i demonitzar la col·laboració publicoprivada, amb una retòrica tronada i frontista entre rics i pobres, que ens és im­pròpia.

Mancats de lideratges. Vaig aprendre de Salvador Alemany que el bon lideratge sempre té tres moments: en primer lloc, el líder ha de saber quines opinions qualificades ha de recollir abans de prendre una decisió. Després ha de tenir plena consciència que, davant la decisió, el líder finalment sempre està sol, no es pot escudar en l’argument d’aquest o d’aquell correli­gionari. Finalment, quan la decisió s’ha pres el líder ha de saber jus­tificar raonadament la seva posició i procurar que els seus l’assumeixin com a pròpia. Quin trist paper el de Turull davant l’últim despropòsit parlamen­tari del tardo procés. Amagar-se darrere del vot d’uns quants milers de militants –menys de la cinquena part dels que al seu dia va tenir Convergència, per cert–, que inevitablement han votat més amb el cor que raonadament, confirma que això de Junts és un ànec escapçat, que fuig disparat cap a la muntanya de la integritat, que tots sabem que a la cara nord hi té la irrellevància. Això sí, com als vuitanta, sempre els quedaran les torxes i les esbroncades del Fossar de les Moreres.

Posturejos. Les coses pel seu nom. Junts no se n’ha anat del Govern. A Junts l’han fet fora. O és que a qualsevol país decent el president d’un govern de coalició pot tallar-li el cap al seu soci i la resta dels companys es queden mirant d’on ve el vent. Per coherència, el cessament de Puigneró hauria d’haver suposat la sortida immediata dels consellers de Junts, que, vist amb perspectiva, segurament no haurien d’haver participat mai en un Govern que està pel diàleg, per tancar el processisme i tota la seva retòrica. Tampoc no és gaire lluït el paper del PSC, que, malgrat la seva gesticulació com a alternativa, tothom sap que, una vegada més, i com sempre, viu lligat de mans als interessos de la Moncloa. Perquè, si no fos així, amb el pano­rama actual, el guanyador de les últimes eleccions no hauria de presentar sense dilació una moció de censura i calibrar els seus suports? En fi…

Els republicans van nus. Verborrea grandiloqüent al marge, ni Junqueras ni Rufián no poden convèncer ningú del fet que els anys que han de venir seran anys a favor de la independència. Per acabar-ho d’adobar, el cinisme de mantenir en el poder Pedro Sánchez a Madrid i de simular un cordó sanitari contra el PSC a Catalunya és tan bast com innoble. Esclar que, què podem esperar d’uns individus que al seu dia no van dubtar a tirar Puigdemont pel barranc, compatible amb passejar-se per tots els despatxos de l’Ibex prometent moderació mentre avivaven el foc de la revolució davant les ànimes càndides que els seguien a les xarxes socials?

Un bri per a l’esperança. Que persones de prestigi, com Nadal, Campuzano o Ubasart hagin acceptat la invitació d’ Aragonès a formar part del seu debilitat Executiu només es pot qualificar de patriotisme del bo. Amb la seva reputació immaculada tant en la carrera en l’Administració com al sector privat, és evident que la seva disponibilitat els honra a ells i ens ha de reconfortar a la resta de catalans. En aquest país encara queden persones bones.

Amb aquest panorama, crec honestament que, encara que li pesi, el president s’ha de sotmetre a una moció de con­fiança, que garanteixi als catalans el més important, que és que tindrem pressupost i que el compromís amb la seguretat jurídica, l’estabilitat i la lluita contra la inflació i el risc de recessió manté els suports necessaris al Parlament. Perquè la retòrica del 52% i de la falsa DUI per fi han quedat enrere, al bagul dels malsons. Però, tenim nou mantra?

Llegeix aquí l’article en la seva versió en castellà