‘Arx Tarpeia Capitoli proxima’

‘Arx Tarpeia Capitoli proxima’

La roca Tarpeia és a prop del Capitoli. Així de clar tenien a l’antiga Roma que la glòria és efímera i que el governant ha de tenir sempre present que el cadafal és a prop. A la Roma republicana, tot just a uns centenars de metres de l’escó.

Les eleccions del 28- M han passat i la victòria popular ha estat rotunda. Però, abans de tirar barranc avall els perdedors, seria bo recordar que és enganyós considerar les eleccions a alcalde com una primera volta de les eleccions generals. En unes eleccions municipals el candidat importa més que el partit, fins i tot més que la seva ideologia. Pel cap alt, l’únic irrefutable després de diumenge passat és que la verborrea messiànica de la nova política i del procés han quedat definitivament enrere. Me n’alegro!

I és que sembla força obvi que, com ja va advertir fa segles Maquiavel, és propi dels llargs períodes de tranquil·litat l’empetitiment dels lideratges. Com s’ha demostrat a Barcelona, quan les societats tenim la sort de viure temps tranquils, ens podem permetre el luxe que els nostres grans drames tinguin a veure amb si el tramvia ha d’arribar fins a Verdaguer o fins a passeig de Gràcia; de si als carrers hi ha pocs o molts carteristes i papereres.

Que les discussions en campanya han estat més retòriques que reals­ ho confirma, a més de la significativa abstenció, que, sigui qui sigui el nou alcalde, ningú no revertirà les mesures de pacificació de trànsit iniciades, ni a suprimir l’extensió del carril bici o, com sí que va celebrar el Quixot, a afavorir que Barcelona sigui ciutat franca per a truans i batusses.

En el cas estrictament barceloní, tinc la impressió que la campanya ha certificat que Ada Colau haurà estat millor candidata que alcaldessa. Convertida en Superwoman de les causes nobles, per a l’elector poc previngut dels seus discursos es desprenia sempre que amb ella va començar tot: des de les inversions als barris fins a les polítiques d’habitatge. I, sobretot, que només ella havia sabut fer passar per l’adreçador els rics, obviant el petit detall que devia la seva reelecció a Manuel Valls.

Després de tants anys marcats per la cultura del no a projectes que haguessin fet de Barcelona una ciutat millor, celebro que finalment es pugui obrir un nou cicle polític, més business friendly i tolerant amb els que no pensen com tu o que simplement resideixen a l’upper Diagonal.

Més empàtic m’ha resultat Ernest Maragall, amb qui vaig tenir la fortuna de dialogar a Kreab i al Col·legi d’Enginyers. Malgrat el meu prejudici amb la seva edat, Maragall va exhibir coneixement exhaustiu de la ciutat i dels seus reptes. Va acreditar “tenir ofici”. De poc li ha valgut, ja que, com van indicar des del primer dia totes les enquestes, el seu moment havia passat i la immoralitat de barrar-li el pas fa quatre anys aviat va quedar clar que era irreparable.

Un cas ben diferent ha estat el de Xa­vier Trias i la seva sorprenent victòria. Trias és un senyor de Barcelona, assenyat igentleman, el sogre que tots voldríem tenir. Només ell ha estat capaç de capitalitzar el tedi amb el lideratge tan ideologitzat i paternalista de Colau. Per l’afecte que li tinc i per l’amistat que m’uneix a alguns dels seus regidors, només desitjo que si aconsegueix la vara d’alcalde pugui ser ell mateix i desplegar el programa sense interferències del sector més ultramuntà del seu partit, que, fins fa ben poc, és justament el que tallava la Meridiana.

Pel que fa a Jaume Collboni, que per edat i per experiència ha passat per ser el més ben posicionat per ser alcalde, al final ha guanyat deu regidors, però ha fet curt. El seu funam­bulisme conjugant a l’uníson el seu rol com a govern i com a alternativa és pro­bable que hagi generat certa confusió, inintel·ligible per als desitjosos de canvi. Els pròxims dies veurem la seva habilitat per recompondre ponts amb les esquerres o la seva disponibilitat per ressuscitar la sociovergència, tan pròpia de l’oasi metropolità.

Passi el que passi a Barcelona, davant la marea blava que s’ha imposat a tot arreu, Pedro Sánchez només ha pogut convocar­ eleccions per al 23 de juliol. Potser sap que Arx Tarpeia l’espera. Tot i així, si jo fos Núñez Feijóo, tampoc no m’arrambaria gaire al barranc. No fos cas que, com passa sovint, un voti amb
el cap al seu poble i amb el cor a les ge­nerals.

Llegeix aquí l’article en la seva versió en castellà