Confondre honor i privilegi

Confondre honor i privilegi

La condemna a Laura Borràs per prevaricació i falsedat documental per part del TSJC, a més d’activar una nova baralla carregosa entre independentistes, ha reobert el debat sobre fins a quin punt alguns dels honors que dispensem als expresidents del Parlament i de la Generalitat, per exagerats, s’inscriuen més en l’àmbit del privilegi que del reconeixement.

Sobre la discussió bizantina a propòsit de la seva condemna, només vull subratllar la capacitat infinita d’alguns de fabular al seu gust, sense rubor i sense el més mínim respecte per la realitat dels fets. Perquè és evident que la sentència és dura i fins i tot injusta, per desproporcionada.

Però això no obsta perquè, segons la veritat judicial, que és l’única que ens és assequible a l’escrutini dels homes, hi ha uns fets provats que són mereixedors de reprovació penal­ i que aquesta no té res a veure ni amb la re­pressió de l’independentisme ni amb la major o menor qualitat de la justícia. Les coses són com són, no com ens agradaria que fossin.

També resulta xocant admetre com a argument exculpatori que allò de la fragmentació de contractes, els falsos pressupostos i l’amiguisme són pràctiques habituals en política, i que només per haver-la comès “una enemiga de l’Estat” aquest ha estat especialment sever.

Si justament l’independentisme pretén tenir en l’ètica una de les seves millors cartes, argüint la convicció íntima que els catalans som genèticament superiors respecte a la resta dels espanyols a l’hora de gestionar rectament els assumptes públics, més d’un s’hauria d’enrojolar per gosar desenvolupar aquesta mena d’arguments tan peregrins.

Però més enllà del cas Borràs, que sincerament espero que acabi podent eludir la presó quan el revisi el Tribunal Suprem, el que em resulta interessant és la reflexió que des de les files socialistes i violetes s’ha plantejat a propòsit dels honors i distincions que, des del 2003, atorguem als expresidents.

Segons la meva opinió, jo que vaig ser conseller durant cinc anys i he contemplat l’abusiva estètica del poder a Catalu­nya, la pompa amb què les nostres autoritats exerceixen la seva funció és excessiva i fins i tot còmica, una versió més de les entranyables escenes burlesques de Bienvenido Mr. Marshall, de Berlanga.

¿De debò que perquè els ciutadans respectin els seus polítics, aquests han de desplaçar-se amb cotxes luxosos de vidres fumats, amb un nombrós seguici de col·laboradors, protecció i protocol? ¿No resultaria igual d’honorable veure arribar un ministre a l’oficina amb metro o veure’l tornar cap a casa a peu, amb La Vanguardia sota del braç i comprant el sopar, per exemple, al mercat del Ninot, com la resta dels mortals?

I, ja que hi som, ¿de debò un país com Catalu­nya, al qual agrada autorepresentar-se com l’ Anglaterra del Sud o la Dinamarca de la Mediterrània, es pot permetre el malbaratament de tenir ni més ni menys que a quatre expresidents amb oficina oberta, personal eventual contractat, seguretat i cotxe oficial?

Si entre les grans qüestions d’ Estat per atendre hi ha la necessitat d’anar a la Fira de la Ratafia o a la Festa de la Rosa, tan difícil és convèncer la teva parella que t’hi acompanyi, potser amb els nets, sense més ni més? Als ulls dels refinats incondicionals que escoltaran les seves arengues entre porrons i botifarres, perdran cap dignitat? Em fa l’efecte que no.

Una altra cosa és, i en això sí que crec que l’esquerra s’equivoca, qüestionar el salari dels nostres màxims governants o fins i tot una assignació temporal quan cessen de les seves funcions. M’agradaria viure en un país­ amb polítics formats i ben pagats, en un ecosistema públic capaç de crear incentius perquè els millors també se sentin cridats a dedicar uns anys de la seva vida a la defensa del bé comú. Tan lògic com que per evitar la temptadora corrupció que suposaria que el regulador intueixi que d’aquí poc tornarà a ser el regulat existeixi una severa llei d’incompatibilitats, només possible amb assignacions puntuals que les facin sostenibles.

En resum, que els catalans no hauríem d’acceptar com a inqüestionable que allò de disparar amb pólvora del rei és cosa bona, ja que el poder només serà respectat si és pompós. Ah! I recordar que el que està malament, està malament, encara que tu et pensis que ho ha fet un dels bons, que en el fons simplement és un dels teus.

Llegeix aquí l’article en la seva versió en castellà