Crudités

Crudités

Crues i sense fulles, però sa­boroses. Com les crudités, així són les notícies estiuenques que ens entretenen tant com ens avorreixen. En l’àmbit privat, vist això, jo només voldria que els meus familiars, amics i gent pròxima hagin estat durant l’estiu que queda enrere la meitat de feliços del que ho han fet veure a Instagram, on tot han estat mariscades, sunsets romàntics, petons i abraçades. Perquè em temo que, com ha advertit Joan-Carles Mèlich recentment, “hi ha persones que estan soles, en­cara que tinguin 10.000 seguidors”.

En l’àmbit públic, durant la canícula també s’han acumulat notícies xocants. Polònia ha declarat la guerra als gats, en teoria domesticats des de fa deu mil anys, quan Barcelona ho hauria d’haver fet als ratolins, que, com han acreditat amb desimboltura a la plaça Cata­lunya, continuen indòmits i anant a la seva. Pels carrers de Cadaqués han campat al seu aire els senglars, com ho van fer els hippies als setanta, també davant la mirada indiferent dels vells del lloc, segurs que els uns i els altres passaran. La majoria dels depar­taments francesos han tornat a limitar a 90 quilòmetres per hora la velocitat per carretera, quan, en contra de l’opinió de Macron, la tecnocràcia il·lustrada l’havia fixat en 80.

Pedro Sánchez, campió de les ocurrències, va obrir a l’agost la seva croada particular contra les corbates, convertides en emblema burgès i pel que es veu en causants de l’escalfament del planeta. Els de Junts, per la seva banda, després de les poca-soltades de Laura Borràs, es van passar el mes d’agost fugint d’estudi, ja que no era fàcil defensar que la repressió espanyola i la traïció dels seus enemics íntims d’ERC estaven en l’origen de la seva suspensió com a diputada i de tantes altres plagues bíbliques –atemptats inclosos– que ens amenacen. Que l’estiu prometia ja ho va deixar clar el bon jan de Rufián, quan fidel a la seva barra tuitaire va acabar la temporada descrivint Puigdemont literalment com a “tarat”. A mi simplement per haver dit al seu dia que la declaració d’independència em va semblar un disbarat, els guardians de l’ortodòxia gairebé m’envien a Plutó. Queda acreditat que en la vida sempre serà millor caure en gràcia que ser graciós.

Això per no parlar del culebrot Villa­rejo, un paio amb qui passa com amb Díaz­ Ayuso, que, per delirants que siguin els seus actes o opinions, un no pot deixar de fer-hi atenció, encara que sigui tan sols per certificar com n’arriben a ser d’incommensurables l’estupidesa i la malícia humanes. Si algú del seu perfil apuntés de mi al seu diari, com va fer l’excomissari de Farreras, que soc un “magnífic periodista. Molt predisposat a tot”, sens dubte la pastanaga de l’amanida se m’entravessaria. Esclar que si alguna cosa­ distingeix l’espanyolitat de la resta de les tribus terrícoles és una massa intestinal a prova de bomba, ja sigui en forma d’elogis enverinats o de crítiques mordaces.

L’estiu que queda enrere també ha deixat motius per a l’esperança. El Canadà i Dinamarca s’han repartit dialogant i sense cap mastegot la possessió d’un penyal en disputa des de feia dècades, i on no volen viure ni cloïsses ni musclos, de tan freda com és l’aigua. I tot apunta que, amb els Jocs Olímpics del 2024, Notre-Dame tornarà a obrir les portes al culte i als turistes. Aquí a casa, com si fóssim un país ric, el Govern central ha decretat barra lliure a les autopistes i passi gratuït a Rodalies. Per la seva banda, l’independentisme del carrer ha confirmat la seva mala salut de ferro. Bé!

Amb gairebé la meitat dels nord-americans convençuts que el seu país avança inexorablement cap al caos i la guerra civil, amb Carles III per fi coronat i amb tota una primera ministra de Finlàndia humiliada per haver fet uns balls i unes rialles amb els amics, estaria bé que les democràcies occidentals planifiquéssim les nostres futures decisions amb menús més lleugers i, si és possible, sense alcohol ni con­diments. Perquè les societats es poden permetre no tenir present i fins i tot suportar un passat feixuc. Però allò a què ningú sobreviu és a la futu­rofòbia, això és, la convicció íntima que no s’ha de menysprear la possibilitat d’anar… a pitjor! Així doncs, per a la tardor que ens espera, com que ni el futur no és al seu lloc, proposo verdures i peix, bullides i sense sal. I molt de compte amb les crudités, sempre tan desitjables com indigestes.

Llegeix l’article en la seva versió en castellà