Desenfocat

Article Desenfocat, de Santi Vila

Desenfocat

Com al seu dia Woody Allen va admetre, davant certes notí­cies alarmistes jo també em sento una mica desenfocat, ho confesso. Escolto atentament les anàlisis de la realitat que imperen en l’ambient oficial, sempre vinculat a les modes del moment, i em sento com un veritable extraterrestre.

Així, per exemple, fa uns dies vaig llegir en aquest diari una interessant entrevista a Pedro Almodóvar en què, entre altres afirmacions xocants, denunciava que “hi ha un dèficit de llibertat a Madrid i a Espanya. Passen coses impensables al carrer”. A quines coses es refereix?, vaig pensar dintre meu. Després l’home ens explicava que empatitzava amb el dolor dels besnets dels morts durant la Guerra Civil (es referia als del bàndol republicà, esclar) i que li semblava increïble que a Espanya no s’hagin obert ja totes les fosses existents i localitzades. Com si fer-ho sense la possibilitat de contrastar amb l’ADN d’algun familiar servís d’alguna cosa!

Mentre ho llegia, em va venir a la memòria la història d’una familiar propera, que en vida va putejar el seu germà fins a la sacietat, que es va assegurar que el desheretessin i que ,una vegada aquest va morir, no ha faltat mai al cementiri el dia de Tots Sants. Xocant. Ja podia haver repartit una mica més bé l’amor, la compassió i l’empatia als anys de vida, i no ara que és mort, penso sempre, segurament de manera injusta, malalt com estic d’escepticisme.

Poques hores abans, com que era dijous, vaig assistir a la tertúliaEl matí de Catalunya Ràdio i abans d’entrar-hi em van advertir que el tema del dia seria el 25- N. I què dimonis es commemora el 25- N?, em vaig preguntar immediatament, amb l’ansie­tat pròpia de l’ignorant caçat en la seva ruqueria. Per bé que m’esperava el pitjor –la setmana anterior s’havia commemorat el dia mundial del Vàter–, les meves expectatives es van veure satisfetes aviat amb una altra causa noble.

En pocs minuts l’estudi es va omplir de polítiques, magistrades i activistes deci­dides a predicar les maldats de la condició humana, especialment de la masculina, i denunciar l’augment del masclisme i la violència­ de gènere al nostre país. I jo sense assabentar-me’n.

Pocs dies abans, amb el meu marit, Ja­vier, havia anat a A Coruña, a fer una xerrada. Aprofitant que l’esdeveniment organitzat per l’Ateneu Republicà era un divendres, li vaig proposar al Javi de passar el cap de setmana en la que sempre he considerat la ciutat més liberal i tolerant de Galícia, aprofitar per anar al millor restaurant, l’Árbore da Veira i, esclar, rendir-nos de nou davant la majestuositat, imponent, de la Torre d’Hèrcules, el far més antic en funcionament i que, impertèrrit, ens recorda al comú dels mortals que la nostra vida és finita però alguna de les nostres obres pot ser eterna. “Estàs segur que hi hem d’anar, amor? Recorda que a A Coruña van assassinar el Samuel per gai, fa només uns mesos”. Un altre cop em vaig quedar desconcertat.

El més dolent dels discursos tremen­distes, especialment quan en el fons cap dada racional ni estadística no els avala, és que obliden que, com els economistes saben bé, allò que assumim com a real acaba sent real amb les seves conseqüències. Si donem per descomptat que la violència de gènere i el masclisme, l’homofòbia i el racisme, l’egoisme i la maldat augmenten, paradoxalment contribuïm a la seva extensió, en la mesura que banalitzem unes expressions que, pel seu caràcter, d’existir real­ment, mereixerien la persecució i la condemna més rotunda.

No cal ser una fura per acreditar que, a diferència del que passa en països del nostre entorn, a Espanya el racisme gairebé no existeix, com tampoc en l’àmbit quotidià ni l’homofòbia ni la violència de gènere no ensenyen les orelles. És cert que un crim atroç sempre serà reprovable, i que mai la fredor dels números, per diminuts que siguin, no justificarà abaixar la guàrdia gens ni mica.

Dit això, si no volem incorporar-nos acríticament als discursos propis de la beneiteria de cada moment, sembla urgent saber contextualitzar i relativitzar. I si som honestos, si observem la realitat amb ulleres desproveïdes de prejudicis, el cert és que a Espanya la dona viu més empoderada que mai, homes i dones vivim la nostra sexualitat amb total llibertat i respecte, i les conductes violentes –més enllà de la violència­ verbal, que, per cert, exhibeixen els nostres ben poc exemplars polítics– cada vegada ens criden més l’atenció justament per la seva raresa. O això, o estic realment­ desenfocat.

Llegeix aquí l’article en la seva versió en castellà