Diguem que parlo de Miami

Diguem que parlo de Miami

Amb la Fundació Lluís Coromina i la guia del seu director, Ricard Planas, després de molts anys sense fer-ho he tingut l’oportunitat de visitar Miami, en aquesta ocasió a propòsit de la celebració del 20è aniversari de la Fira Art Basel. Convertida en pocs anys en la veritable capital de l’Amèrica Llatina, la ciutat màgica enlluerna des del primer moment el més gran dels escèptics. Amb tot just mig milió d’habitants, però amb una àrea metropolitana que s’acosta als cinc, aquesta megalòpolis del sud de Florida presumeix de ser una plaça financera, una destinació turística local i planetària, el port que allotja el nombre més gran de creuers del món i, des de fa un parell de dècades, gràcies­ a l’Art Basel, capital cultural i de negocis pel que fa a l’art. Per acabar-ho d’adobar –que en prenguin nota les nostres autoritats locals– Miami és avui una de les ciutats més netes i segures d’Amèrica.

Per a algú com jo que vaig créixer als vuitanta, amb el nas enganxat al televisor petant-se de riure amb les aventures del detectiu Magnum, amb el Ferrari vermell i el majordom Higgins a Hawaii, passar uns ­dies a Miami és una experiència al·lucinant. Allotjat a Miami Beach, sortir a córrer, amb més de 800 edificis d’art déco com a testimonis, pel front litoral de South Beach, renova la meva con­vicció íntima que el destí dels homes no és una qüestió metafísica, sinó el resultat dels nostres encerts i errors propis. A penes a 100 milles de distància, uns revolucionaris emborratxats d’idealisme fa mig segle van convertir la seva pàtria, Cuba, en molts aspectes similar a la Florida, en un racó miserable.

Vaig començar la meva aventura americana visitant la col·lecció privada de Norman i Irma Braman, en una luxosa mansió d’ Indian Creek Island. Com em va aconsellar un bon amic al programar el viatge, “no sabràs mai el que realment és Amèrica si no coneixes la mentalitat i la trajectòria d’algú com els Braman”, uns empresaris, per cert, que al seu dia van importar la fira de Basilea als Estats Units. Així ho vaig fer. Un enfilall d’escultures de Calder, Serra, Miró o Picasso, distribuïdes harmoniosament per les estances de casa seva feien ridícules les col·leccions permanents d’alguns dels nostres presumits museus. Mentre contemplava un dels seus Warhol en un bany, no em vaig poder estar de pensar en la incompetència dels nostres polítics a l’hora de generar els estímuls fiscals adequats perquè els nostres empresaris i col·leccionistes rics, generosos i cultes, que n’hi ha, algun dia puguin seguir el camí de mecenatge dels Braman, que just feia un mes havien regalat a la ciutat una escultura de Plensa. De moment, just al contrari, a Espanya sembla que ser ric és pecat, que somiar amb treballar per un futur millor és delicte.

Pel que fa a la fira, només sento la necessitat de subratllar dos aspectes. En primer lloc, el mèrit de galeries barcelonines com Tres Punts, Mayoral, Polígrafa, Labor o Zielinsky, presents aquests dies a l’Art Basel o en alguna de les vint fires satèl·lit que té. Malgrat el provin­cianisme d’alguns dels nostres governants, són molts els que tenen clar que el nostre món és el món i que la nostra única raça és la humana. En segon lloc, i perquè en prenguin nota els de la cultura del no, Miami confirma que apostar per la cultura i el cosmopolitisme és un valor segur. Després de vint anys d’ Art Basel, Miami té avui més de 120 galeries d’art i ha vist inaugurar el Pérez Art Museum o l’Institute of Contemporary Art. Després de Basel, vindran els tornejos mundials de tennis, de golf, d’automobilisme o de futbol, amb el consegüent impacte social i econòmic.

Ciutats com Madrid i Barcelona –les úniques hispanoparlants amb unrerepaísprou potent com per competir al top ten de les ciutats– haurien de prendre nota del que ha passat aquestes últimes dècades a Miami. Apostar per la cultura, pel lleure i el negoci sense complexos, pel luxe, l’alegria de viure i el propòsit de ser un lloc d’ oportu­nitats és una fórmula infal·lible quan concilia l’esperit emprenedor d’una burgesia filantropa amb una a dministració complementària, que assegura que ningú no queda enrere. Si Miami és una història d’èxit, com no ho poden ser Barcelona o Madrid?, especialment tenint en compte que, com recordava una tela d’ Orlinski a la fira, “in Europe everything appears more serious than in the USA”.

Llegeix aquí l’article en la seva versió en castellà