El llegat neocomunista

Article El llegat neocomunista, de Santi Vila

El llegat neocomunista

Quan per fi semblava que els hereus polítics dels grans crims del segle XX, això és, els partits nazis i comunistes, havien estat definitivament llençats a la paperera de la història, la mala gestió de la recessió del 2006 i els efectes negatius de la globalització van sortir en rescat seu i aquests, amb la desimboltura pròpia dels zombis que ja han tastat la mort, han reprès un protagonisme polític desconcertant per a socialdemòcrates, liberals i democristians, que justament van ser els que van haver de liderar la reconstrucció d’Europa després dels excessos totalitaris. I que temo que és el que han de tornar a fer després de la ressaca populista.

Ja m’he referit en altres ocasions als excessos de l’extrema dreta, pel que sembla molt perillosa i mereixedora dels cordons sanitaris més ferris. Curiosament, en canvi, els neocomunistes campen al seu aire per les institucions i malgrat el seu adamisme arrogant tolerem que dispensin carnets de progressista segons s’acceptin més o menys les seves ocurrències. I això que des del crit oportunista de Hessel cridant “Indigneu-vos”, el llegat dels violeta a Espanya és més aviat pobre, com intentaré acreditar.

Falta absoluta de lleialtat i sentit d’ Estat. Convençuts que la socialdemocràcia sempre serà més perillosa que l’extrema dreta, la seva deslleialtat al Govern de Pedro Sánchez ha estat monumental, fins a l’extrem de convertir en un acudit allò de Junts respecte a ERC. Pablo Iglesias, però també Ione Belarra, ministra en actiu, han reclamat sense vergonya el cessament de la seva col·lega Margarita Robles, una dona amb una carrera impecable, progressista i compromesa, a qui justament els que presumeixen de feministes difamen com a poc demòcrata i de dretes. Per la seva part, Yolanda Díaz ha visitat els ànecs de la Ricarda el mateix dia en què el Ministeri de Foment i Aena s’esforçaven a donar viabilitat a la tan necessària ampliació del Prat. O, paradoxal, tots han denunciat ser víctimes d’escarnis i polítiques de cancel·lació despietades, just quan ells mateixos van ser els que els van importar a Espanya.

Pèssims gestors. Poques ciutats com Barcelona han acreditat amb el tema de l’habitatge fins a quin punt l’ideologisme, el sectarisme i el nepotisme poden no tenir límits. El partit que va prometre assegurar el dret a l’habitatge ha protagonitzat els mandats amb menys promoció d’habitatge de la democràcia; amb l’intervencionisme arbitrari ha castigat els preus dels lloguers i amb malaptesa legislativa ha situat Catalunya com la comunitat amb més desnonaments. Per si tot això fos poc, malgrat el fet que Ada Colau va arribar a l’alcaldia difamant Xavier Trias i prometent eliminar els de la casta, l’assalt en bloc d’amics i familiars als càrrecs funcionarials ha estat una constant que ha fet enrojolar propis i estranys. A més, com és sabut, l’alcaldessa optarà a un tercer mandat, violentant els seus propis estatuts sense es­crúpols.

Finalment, i per mi el més greu, el seu paternalisme reiterat i el menyspreu de les llibertats fonamentals. Així, des de Podem semblen decidits a imposar-nos l’avortament sense matisos, sense protecció als facultatius partidaris d’objectar; a prohibir-nos la gestació a través dels ventres de lloguer, que tanta felicitat ha portat a persones o parelles estèrils; a condemnar la prostitució, la carn vermella i l’alcohol, perquè el manual de Salut Pública del Gran Germà ho exigeix així. O per parlar de qüestions menys transcendents, a perseguir fins a l’extenuació l’automòbil i en especial el motor de combustió, en la nostra cultura contemporània símbol de llibertat i independència civil, i de cap manera acreditat que és més contaminant ni assequible que tantes bateries fabricades ves a saber on.

Em temo que, si no els enviem a casa, resultarà que quan una matinada de juny vulguis anar a veure sortir el sol amb la teva parella a una platja recòndita, per poder fer un bany romàntic com Déu et va portar al món, reconfirmant un amor que vols per sempre, hauràs d’esperar que passi el bus interurbà i, el dia menys pensat, abans de tirar-te a l’aigua hauràs de pagar una ecotaxa solidària amb la posidònia de Fernando Poo o amb l’extensió del Bicing pels Monegres. Com va dir aquell, salva’ns, Senyor, dels que creuen tenir la veritat de la seva part, que dels que s’equivoquen i dubten ja ens n’ocuparem nosaltres, aprenent i progressant junts, sense dogmatismes.

Llegeix aquest article en la seva versió en castellà https://www.lavanguardia.com/opinion/20220601/8307536/legado-neocomunista.html