El pessebre… a casa!

El pessebre… a casa!

A les portes de Nadal, Alba Vergés, vicepresidenta en funcions de presidenta del Parlament, va decidir retirar el pessebre del palau de la Ciutadella, una mesura que pel que sembla ha disgustat profundament la presidenta suspesa, Laura Borràs, que justament l’any passat l’havia implantat. En paral·lel, i per a la meva sorpresa, per primera vegada des que Ada Colau presideix el Consistori, aquest Nadal el sempre particular pessebre a la plaça Sant Jaume no ha estat objecte d’una controvèrsia especial, i tant catòlics com laïcistes sembla que per fi s’han resignat a les extravagàncies pessebrils de l’alcaldessa, els uns reconfortats, ja que com a mínim es manté la seva presència, els altres consolats justificant que al cap i a la fi això del Nen Jesús, els reis, la mula i el bou no és sinó una proposta cultural més, heretada dels nostres avantpassats i que les diverses generacions anem versionant.

Davant la discussió parlamentària, un home intel·ligent, culte i tolerant com Francesc Torralba ha sentit la necessitat de sortir en defensa de l’exhibició de pessebres en espais públics perquè, segons ha explicat, “el pessebre, com a concepte, ja és un fenomen cultural que forma part de la cultura catalana”. Lògicament, la seva argumentació l’ha aplaudida la Federació Catalana de Pessebristes i la resta de catòlics militants, sempre atents a aquest tipus de baralles culturals. Amb l’audàcia que és pròpia d’un home ponderat i cristià liberal com Torralba, el filòsof ha recordat amb sorna que el nostre calendari festiu també és presoner dels seus orígens cristians i no per això a ningú se li ocorre deixar de celebrar el dia de Nadal, la Setmana Santa o el dia de Tots Sants. Una altra cosa és com!

Sense que estableixi un precedent, em permetran vostès que desenfundi la meva espasa a favor de les tesis republicanes. I posats a ser indiscret amb un mateix, disculpin que també els confessi que, durant totes les setmanes d’advent, i fins a la Candelera, el saló de casa meva estarà presidit per un pessebre, que cada any munto per tradició i per fe. Però una cosa és el que jo pugui o vul- gui fer en l’àmbit privat de la meva vida –amb qui em fico al llit, quina confessió religiosa practico o deixo de practicar o si penjo una bandera nacional el dia de la Hispanitat o per la Diada– i una altra ben diferent és el que l’ Administració ha de fer en un Estat democràtic social i de dret, que es confessa plural i, en l’àmbit religiós, aconfessional.

Que el cristianisme ha tingut i té un gran pes en la configuració de la història i de la identitat catalanes és tan cert com que la nostra Constitució i el nostre Estatut exigeixen preservar la més absoluta de les neutralitats institucionals. Malgrat això, encara recordo la vergonyosa marca d’un crucifix a la Sala Penal del Tribunal Suprem, quan em van jutjar per desobedient.

Com dels meus temps d’alcalde de Figueres recordo quan uns joves nascuts a la ciutat però de pares marroquins i musulmans em van retreure que autoritzés la presència d’un pessebre al porxo consistorial. Amb aquest criteri, em van dir, quan arribi la nostra festa del Xai o quan necessitem un pavelló poliesportiu durant el Ramadà, l’Ajuntament només podrà correspondre solidàriament. Mirat amb perspectiva, crec que aquests nois tenien raó.

L’argument de la tradició és trampós, ja que també als pobles d’altres temps era costum perseguir i escapçar ànecs al mar, tirar cabres pel campanar o humiliar els marits cornuts o les vídues que s’atrevien a contreure segones núpcies i avui tot això ens sembla un disbarat. El que ahir ens semblava una festa i una expressió més de cultura popular avui és vist com una barbaritat im­pròpia d’una societat civilitzada.

Un pessebre simbolitza l’esperança de milions de ciutadans que Jesús il·luminarà i justificarà les seves vides. Però aquesta convicció, com ser gai o ser indepe, insisteixo, no es pot apropiar dels espais públics, que per definició han de ser neutrals i agradables a tothom. Entre altres coses, perquè com li va retreure Prat de la Riba a Torras i Bages quan aquest va afirmar que Catalunya seria cristiana o no seria, el bisbe havia errat, encara que només fos per l’omissió d’un pronom, ja que l’única cosa que resultava evident és que “Catalunya seria cristiana, o no ho ­seria”.

Llegeix aquí l’article en la seva versió en castellà