En defensa de la democràcia

En defensa de la democràcia

La democràcia ha de ser revisada, renovada i defensada. Amb educació i pedagogia i només en llibertat. Així de clar ho ha proclamat Rafael Cadenas en el seu discurs de recepció del premi Cervantes del 2022, a Alcalá de Henares. Després de recordar-nos que nacionalismes, ideologies i credos divideixen els éssers humans, el poeta veneçolà es va reivindicar cosmopolita, com Sèneca, com Goethe, com Derrida. Per si amb això no hagués dit prou, Cadenas va augurar que arribaria el dia que tots els escuts dels països portarien imprès l’elogi del Quixot a la llibertat, “el más preciado de los dones que a los hombres dieron los cielos”. I jo que ho pugui veure­!

El seu discurs, més polític que literari, es va sumar a la infinitat de veus qualificades que en aquests temps postmoderns exigeixen reformes urgents a la democràcia. “No hay tanto pan para tanto chorizo”, havien pintat amb esprai a les parets dels barris, ja el 2014, els joves desitjosos de l’arribada d’una nova política, avui decebuts. I és que, a Espanya, novament, com sempre, les ànsies de reforma han trobat empara en els extrems ideològics i identitaris, davant la mirada atònita i impotent dels grans partits.

A Catalunya, si en algun moment l’independentisme va merèixer certa simpatia, va ser quan es va reivindicar simplement com un projecte partidari del màxim i millor autogovern per als seus conciutadans. La seva bandera, avui esfilagarsada o desada al calaix del desengany, era èpica, ètica i estètica. Però quan els Torra i companyia la van retornar al nacionalisme etnicista, el rei va tornar a quedar nu. Retorn als tòpics de sempre. Igual li passa a Espanya, massa sovint entestada a reivindicar-se com a nació metahistòrica, amb les seves cabres le­gionàries i macrobanderes roig-i-grogues. Tan bé que li aniria reivindicant només la seva tradició liberal i cívica, acreditada almenys des de les Corts de Cadis.

Encara que més lentament del que alguns voldríem, els temps canvien. Els nostres joves neixen i creixen en una ciutat, s’enamoren de persones nascudes a milers de quilòmetres i estudien a les universitats que consideren millors. Arribat el dia, treballaran i formaran una família als llocs que els semblin més propicis. Si això és així, quan arribin nous mundials de futbol, segurament seran seguidors de la selecció que més i millor els representi, que no necessàriament serà la del seu poble. Així va passar a Qatar amb la selecció anglesa, que va començar un dels tornejos més vergonyosos de la història agenollant-se en senyal de protesta contra el racisme i la violació dels drets humans per part del país amfitrió. O amb la iraniana, que no va cantar l’himne nacional en solidaritat amb les dones que pateixen discriminació al seu país. Fins a set seleccions ha­vien anunciat que portarien braçalets secundant la campanya “ One love”, a favor dels drets d’homosexuals i trans al món. Només les amenaces de la FIFA –infatigables a l’hora de fer el ridícul– van fer avortar el seu compromís militant.

Més o menys afortunats, el resum d’aquests gestos vindria a ser que ja no hi ha bandera que tapi la lesió dels principis democràtics. I que cada vegada hi ha menys ciutadans disposats a simular ceguesa davant els abusos dels seus respectius estats. Curiosament, va sorprendre que 10 dels 11 jugadors de Qatar, a més de no saber jugar a futbol, no tinguessin ni origen qatarià. I és que, si cal, els petrodòlars dispensen passaports exprés. Res de nou sota la capa del cel, ja que també a Espanya ha estat habitual atorgar la na­cionalitat per decret, via carta de naturalització a nedadors, boxejadors, atletes, piragüistes… quan s’ha considerat oportú. Tot això, compatible amb posar-se de perfil quan uns pobres diables “estrangers” han perdut la vida saltant un filat a Melilla, culpables de somiar un futur millor per a ells i les seves famílies.

Escoltant Rafael Cadenas, sent permeables a la nova identitat cívica que s’obre camí, sembla clar que el món que ve ja no va de nacions i nacionalismes, sinó de ciutadans amb principis i de democràcies justes. Seria bo que els demòcrates del món, idealistes convençuts que la realitat sempre serà més valuosa que la ficció, sortíssim en defensa del que ens uneix, que és molt més del que aparentment ens separa, encara que necessiti ser reformat.

Llegeix aquí l’article en la seva versió en castellà