Fer un Demòstenes

Fer un Demòstenes

Durant la legislatura que queda enrere ha tornat a quedar acreditat que especialment en política les coses no són com són, sinó com sembla que són. I que, encara que els socialistes poden defensar raonablement bé la seva acció de govern, la percepció ciutadana del president i ara candidat dista meridianament de l’aprovat a què aspira. I és que cal reconèixer que, gairebé com passava a Barcelona amb Ada Colau, entre sectors amplis de la societat Pedro Sánchez desperta les pitjors de les passions. En paraules de Feijóo, el sanchisme encarna la maldat, la mentida i la manipulació. No és poca cosa.

Davant aquesta impressió, importa ben poc que el Govern espanyol hagi superat amb nota la pandèmia, hagi aconseguit contenir la inflació i que com a mínim fins ara hagi evitat la recessió de l’economia. Tampoc no sembla digne d’agraïment que, amb la patronal a contracor, l’Executiu hagi aconseguit apujar el salari mínim interprofessional o revaloritzar les pensions i salaris. Ni que l’objectiva pacificació del conflicte català per la via dels indults hagi de ser reconeguda en la llista dels havers. Per a molts espanyols el president del Govern central és “un personatge” poc fiable que, per molt que ens expliqui que el que ha fet és canviar d’opinió, en el fons el que ha practicat sistemàticament és el que el comú dels mortals en diem purament mentir. I en política, com demostra València o les Balears, es perdona ser un corrupte, un dissolut, un faldiller… però mai un mentider. Sembla innegable que la seva precipitada i errònia reforma del Codi Penal, la deslleialtat cap al Tribunal Suprem quan va fondre el delicte de sedició o les xocants ampliacions de drets civils fan fins i tot del bonista i sempre enginyós Rodríguez Zapatero tot un home d’ Estat. Per bé i per mal, Sánchez ha envernissat la seva acció de govern d’un marcat caire ideològic, una decisió sempre arriscada per a qui aspira a ocupar el centre de l’espectre polític.

Per tot això, potser el PSOE podria fer amb Sánchez el que, segons explica Plutarc, van fer amb Demòstenes a Esparta, un home que pel que sembla era tot un fenomen però que un dia va fer una proposta assenyada. Lògicament, com que no tenia cap credibilitat, el poble la va acabar desestimant. Tot i així, vist l’interès del projecte, el consell de savis va considerar tan necessària l’aprovació de la mesura que va propiciar que un ancià venerable l’assumís com a pròpia i la proposés novament davant la cort. Llavors el poble la va aprovar sense titubejar.

No és segur que el PSOE vagi sobrat d’ancians venerables, però sí que em sembla plausible que alguns dels seus millors ministres i barons territo­rials ens recordin en campanya que, excentricitats i narcisismes a banda, Espanya és avui un país que funciona molt millor que fa cinc anys. I que això és, en gran manera, mèrit del Govern de Sánchez.

I que, encara que aparentment l’Executiu s’hagi embrancat en discussions i reformes bizantines que ningú no li reclamava –allò de permetre que adolescents puguin canviar la identitat de gènere així, sense més ni més, si un dia de desperten amb aquesta aspiració em sembla de traca–, en general el Govern espanyol ha sintonitzat amb una agenda reformista seriosa i solvent, que ha rebut el suport de la Unió Europea i del conjunt de la comunitat interna­cional liberal i progressista. És veritat que pel que fa a l’estètica tampoc no l’ha ajudat la política d’aliances parlamentàries, però en aquest punt no sembla difícil demostrar que, en cas que hi hagi un canvi a Espanya, les majories que es poden­ arribar a configurar no seran menys inquietants. En aquest sentit cal admetre que Vox s’està esforçant molt a impedir que Feijóo pugui arribar a president.

Amb l’espai de Ciutadans i de CiU en liquidació –veurem si Roger Montañola i el seu Espai CiU aconsegueixen l’anhelat escó–, PSOE i PP han de lluitar la batalla pel centre i, en aquest envit, crec que el PSOE no s’hauria de donar per vençut abans d’hora. Per això, és imprescindible reivindicar al màxim la bona acció de govern i contenir tant com sigui possible les ocurrències tribals o el recurs fàcil de cridar simplement que ve el llop. Perquè vist això, especialment per a la gent d’ordre, per fugir del foc de Vox, potser amb Sumar, Bildu i els altres acabarem caient a les brases.

Llegeix aquí l’article en la seva versió en castellà