Fets, fets, fets!

Fets, fets, fets!

Finalment, el Govern de Catalunya, amb el suport de so­cialistes i d’En Comú Podem han acordat el pressupost per al 2023. Me n’alegro. Perquè com fa la dita “calen fets, no paraules”. Un increment de més de 3.800 milions d’euros per a inversió i despesa social justifiquen el pacte. Bona notícia per a la modernització de les infraestructures, per a la sanitat, l’educació i la protecció dels més febles. I és que a Catalunya ja feia massa temps que justificàvem fer avui el mal, en nom del bé que algun dia ha de venir.

A més, amb aquest acord ERC i PSC reafirmen la confiança en les respectives estratègies per aconseguir no només presidir el futur govern català, sinó també per ser el partit hegemònic a Catalunya per molt de temps. Així, ERC demostra contra vent i marea que el seu independentisme pragmàtic i constitucional és sòlid, tant com Salvador Illa aprofita per confirmar que, a diferència del que al seu dia va fer Ciutadans, ell sí que ha vingut per quedar-se i, més important, que el seu lideratge és prou robust com per anteposar l’interès general als interessos de partit.

I això que salta a la vista que l’aposta de republicans i socialistes és tan noble com arriscada. Ho és per a ERC, amb uns quadres polítics formats en un ecosistema de militància tradicionalment esvalotador, poc donats a la digestió d’un programa vinculat a la gestió de les coses concretes; amb la resta dels partits independentistes desfermats, convertits en guardians de l’ortodòxia i dispo­sats a titllar-los de traïdors al més mínim signe de tebiesa o fracàs nego­ciador. I finalment, amb la fatalitat d’haver de negociar necessàriament –i com a mal menor– amb Pedro Sánchez, segurament el president més imprevisible i que representa més bé la modernitat líquida de la història d’Espanya. I malgrat això, Pere Aragonès ha pres les decisions que la raó i l’interès general reclamaven. És legítim que així aspiri al premi que és propi dels partits que quan accedeixen a governar viatgen al centre. És tan legítim com incert…

També Salvador Illa ha jugat fort aprovant els pressupostos del Govern. Els incentius racionals i emocionals per no fer-ho eren nombrosos. En el seu millor moment en les enquestes d’intenció de vot i en la valoració com a líder, segur que més d’un assessor li va aconsellar rebentar-ho tot: bloquejar pressupostos, posar fi a la legislatura i anar a eleccions. Perquè és evident que davant l’eventual –i plausible– possibilitat que en les pròximes eleccions generals Núñez Feijóo s’imposi com a candidat guanyador, i davant la tan disputada batalla per recuperar l’alcaldia de Barcelona, presentar-se a eleccions catalanes el 2025 és molt més arriscat que si ho hagués fet aquest any.

I, tot i així, Illa s’ha estimat més continuar conreant el seu perfil ponderat i honest, lúcid a l’hora de discernir entre el convenient i l’oportú, disposat a col·laborar en la governabilitat del país.

Sincerament, espero que la moderació d’ERC i del PSC tinguin premi. I que s’erradiqui una vegada per sempre la temptació política del com pitjor, millor. A més, si revisem les renúncies de les parts que han negociat el pressupost, confesso que aquestes em semblen bastant suportables: la necessitat de reprendre el projecte de ronda del Vallès, almenys entre Sabadell i Terrassa, era inevitable, ja que qualsevol persona documentada sap que revertirà en una millora objectiva no tan sols de la mobilitat regional, sinó també de la local.

Com és necessari que el Govern revisi, tard o d’hora, el seu dogmatisme en relació amb l’ampliació de l’aeroport del Prat o amb el desenvolupament del projecte del Hard Rock a Tarragona. Perquè, en un país avançat, creixement i sostenibilitat han de poder ser compa­tibles.

Acabo. Als partits que des de fa anys han optat pel tacticisme només se m’acut recordar-los el que al seu dia Sébastien Castellion va retreure als fanàtics ginebrins que van matar Miguel Servet per les seves idees: matar un home no és defensar una doctrina, és només matar un home. Perjudicar els catalans no és evidenciar que s’ha trencat la unitat de l’independentisme ni denunciar el dèficit fiscal que ens fa sagnar, ni cap de les altres històries que es vulguin imaginar. Perjudicar els catalans és només fer-los mal.

Llegeix aquí l’article en la seva versió en castellà