I pensar que ho teníem tot!

I pensar que ho teníem tot!, article de Santi Vila

I pensar que ho teníem tot!

El procés envelleix malament, ha sentenciat fa pocs dies Jordi Évole. Com va passar al seu dia al Quebec, tinc la impressió que també a Catalunya als protagonistes del bienni negre 2016-2017 cada vegada els costarà més de justificar el seu comportament d’aquells dies. Perquè si vistos en perspectiva els fets en si mateixos resulten més aviat tristos i lamentables, la irrupció de la pandèmia ha situat l’agenda de preocu­pa­cions­ ciutadanes en una dimen­sió radicalment diferent: és l’hora de centrar-se en la gestió, la salut i l’eco­nomia. I les disputes de saló sobre l’organització i repartiment del poder i la in­­fluència econòmica dels de sempre, val més gaudir-ne a través de la nova temporada de Succession, la sèrie de moda a HBO, que no pas incitant a tallar carreteres, cremar contenidors i ocupar aeroports.

L’anunci de Jordi Cuixart que no optarà a la reelecció com a president d’Òmnium Cultural confirma el final de cicle. El que segurament va ser sentenciat d’una manera més injusta pel Tribunal Suprem, i que potser per la seva indestructible falta de partidisme ha mantingut la reputació intacta durant tots aquests anys, ha justificat amb cla­redat meridiana que deixa la presidència de la històrica entitat catalanista: “Calen lideratges nous, capaços de graduar les ulleres del 2017 a les necessitats del 2022”. Encara que més discretament, crec que ja fa temps que també ho ha interpretat així la direcció d’ERC: la política ha de tornar del carrer als despatxos, de la poesia i els sentiments, a la prosa i la raó. Per això resultaria un error imperdonable que des de sectors de l’independentisme o de l’espanyolisme més rancis s’intenti tornar a avivar un conflicte entre catalans o entre Catalunya i la resta d’ Espanya, ja sigui aprofitant l’hipotètic futur reconeixement de la immunitat parlamentària de Puigdemont o les limitacions de la taula de diàleg oberta entre el Govern d’ Espanya i el de Catalunya.

Perquè encara que sembla evident que almenys en aquesta legislatura el crèdit de Pedro Sánchez per resoldre el conflicte català ha quedat esgotat amb els indults, no per això cal renunciar a la via del diàleg, la negociació i l’acord. Em fa l’efecte que un conflicte que de manera més o menys intermitent s’arrossega almenys des de fa un segle, no s’ha de resoldre en un quadrienni! I continuo pensant que la solució a l’encaix de la inequívoca voluntat d’autogovern de Catalunya, si es vol duradora, requereix el concurs actiu també del PP, no només del PSOE. Resoldre la qüestió catalana és un tema d’Estat, que exigeix consensos entre els grans partits espanyols i, en clau domèstica, entre socialistes i nacionalistes, republicans i carlins.

També Carles Puigdemont i els de Junts hauran d’interpretar correctament el possible reconeixement de la seva immunitat parlamentària per part de la justícia europea, una resolució que, si es produeix, sens dubte confirmarà el profund despropòsit i desproporció amb què per part de l’ Estat es van abordar les deci­sions polítiques del 2017, especialment per part de la Fiscalia i en la fase d’instrucció. Però que la justícia espanyola torni a quedar en evidència, al meu parer, no justifica tornar a sembrar la discòrdia en una societat catalana que mereix tornar a ser referent de convivència, pluralisme i progrés i no font de merders antisistema. I que en democràcia no ha de caure mai més en la temptació de defensar les seves aspiracions, per molt legítimes que siguin, al marge de la llei. Alguns contraargumentaran amb raó que també l’ Estat espanyol ha sembrat enfrontament, difamant des de les clavegueres i amb diners públics l’honorabilitat de persones com ara Xavier Trias o Artur Mas, a qui es va acusar injustament de pràctiques corruptes sense cap prova. O que amb partits com Vox a l’alça, la idea d’ Espanya com a nació de nacions és una entelèquia, més quimèrica que la independència mateix.

A tots plegats, només se m’acut replicar-los amb el diàleg final de la formidable pel·lícula Don’t look up, que aquests ­ dies recorre els cinemes i les cases dels subscriptors de Netflix. Asseguts xerrant i sopant davant del que serà la fi imminent del món, al final inevitable tan sols per l’estupidesa i avarícia humanes, el professor Randall Mindy (DiCaprio) recorda als seus parents: “El més graciós és que en realitat, en realitat ho teníem tot, oi? Si hi rumies”. Em penso que no ens hauríem de cansar d’estar bé.

Llegeix aquí l’article en la seva versió en castellà (https://www.lavanguardia.com/opinion/20220126/8011402/pensar-teniamos.html)