La confusió feminista

La confusió feminista

En la política, com en el sexe, l’excés de motivació fa baixar el rendiment. Així li ha passat a la ministra Irene Montero, que, amb més certeses que perícia, tinc la impressió que en aquesta legislatura haurà passat pel Govern espanyol perjudicant sense parar les dones, a les quals tant pretenia defensar. Avui que commemorem el dia internacional de la Dona és bo reflexionar-hi.

Sobre l’últim dels seus despropòsits amb la llei coneguda com la del només sí és sí ja queda poc per dir. Els riscos del seu bonisme van ser advertits pel Consell General del Poder Judicial, pels seus socis de govern i per prestigiosos acadèmics i juristes que no volien perjudicar gens la intenció del legislador, ben al contrari. Tot i així, la dada objectiva és que avui més de 700 agressors se­xuals han vist reduïdes les seves penes o fins i tot han estat excarcerats, i més que ho faran. Errare humanum est, diu el llatinisme, i s’ha d’acceptar amb humilitat. El que és inadmissible és negar-se a esmenar una cosa que salta a la vista que no ha assolit l’objectiu que es buscava, ja que sed perseverare diabolicum.

Tampoc no ha estat encertat el seu dogmatisme amb relació a l’ampliació del dret a l’avortament i en la tramitació de la coneguda com a llei trans, d’ex­tensió de drets per als col·lectius LGTBIQ+, un acrònim que, en la mesura que cada any incorpora una nova lletra de l’abecedari, ni jo, que soc gai, no arribo a desxifrar. Més enllà de les legítimes reivindicacions dels uns, les altres i lis altris, tan sols temo que de tant especialitzar els drets de les respectives minories i altres col·lectius singulars, el dia menys pensat ens oblidem justament del més important: que el que ens uneix és la condició de ciutadans, això és de subjectes dotats intrínsecament de drets fonamentals i que, en conseqüència, no necessitem més qualificatius per ampliar-los.

En aquest sentit, i a propòsit de l’ampliació del dret a l’avortament o del dret al canvi d’identitat de gènere per a adolescents que han fet els setze anys, també s’ha trobat a faltar la possibilitat d’un debat serè, científic però també moral, i sobretot sense apriorismes ideològics i amb capacitat per fer atenció a l’evolució legislativa de països realment avançats en aquestes matè­ries, que en contra de la tendència que sembla imposar-se a Espanya, cada vegada despleguen les seves lleis amb criteris més conser­vadors.

Així, no deixa de ser curiós que considerem un adolescent immadur per exercir el dret al vot i que, tanmateix, el capacitem per interrompre sense consell patern un embaràs o el canvi d’identitat. Com sorprèn que, amb raó, exigim als homes més compromís amb la paternitat, però que els continuem negant el dret a opinar davant el futur d’una vida que han contribuït a concebre. En aquest tema em temo que, qualsevol dia, com va augurar sàviament Julián Ma­rías, potser pres­sionats per Vox amb l’augment de la inseguretat ciutadana, acabarem recuperant el garrote vil sota l’eufemisme d’“interrupció temporal de la respiració”. I tan amples.

De tots aquests errors, potser el més feridor és el d’apropiació indeguda. Pressuposar que el feminisme o la causa dels gais tenen bandera partidista és una solemne estupidesa. Conec i admiro dones empoderades i amb èxit que voten conservador i/o socialista, segons les circumstàncies i els interessos de cada moment. Perquè, encara que a algunis els costi de creure, abans que naixés Podem ja hi havia vida­ intel·ligent (i fins i tot progressista). Com passa igualment en el cas dels homosexuals, un tret que simplement indica amb qui et fiques al llit, no a qui has de votar.

Per tot això, i sense ànim de donar lliçons a ningú, un dia com aquest se m’acut convidar-vos a visitar les exposicions sobre la fotògrafa Mey Rahola, que aquestes setmanes es poden veure simultàniament al MNAC de Barcelona i al Museu de l’Empordà de Figueres. Se’ns hi apareix l’arquetip de la dona moderna, autònoma, intel·ligent i sensible. Empoderada i oberta a tot, amb la seva mirada audaç i trencadora, Rahola ens ha donat una de les millors lliçons: que efectivament, el talent és propi d’un gènere: l’humà. Entre les seves fotografies i en el compromís de les institucions que l’han rescatat de l’oblit hi trobareu, no ho dubteu, feminisme del bo.

Llegeix aquí l’article en la seva versió en castellà