La roda del hàmster

La roda del hàmster

Madrid, Ministeri de Foment, 11 de novembre del 2013. La ministra Ana Pastor, el seu secretari d’Estat, Rafael Catalá, i directius d’Adif pacten amb la Generalitat trenta mesures d’urgència, que s’hauran de desenvolupar entre el 2014 i el 2016 per millorar la seguretat i viabilitat de Rodalies, per valor de 306 milions. Per part de la Generalitat, vam rubricar l’acord l’aleshores secretari d’ Infraestructures, Ricard Font –avui director de Bimsa amb Ada Colau–, el director general d’ Infraestructures, Xavier Flores –avui secretari d’Infraestructures del Govern d’ Espanya–, i jo mateix com a conseller.

El que havia de ser una reu­nió política d’orientació de la legislatura es va acabar convertint en una sessió maratoniana de polítics contra tècnics. Relació d’inversions i costos en mà –i davant la nostra mirada atònita–, la ministra en persona va revisar l’estat de la qüestió de cadascuna de les mesures denunciades com a urgents: des de la renovació semafòrica en un punt quilomètric de l’R3 fins a la substitució d’una catenària o uns metres més d’andanes en aquesta o aquella estació de l’R1. Ministra i conseller a l’atac, tècnics d’Adif a la defensa. “A aquests se’ls ha de lligar curt, Santi”, em va confessar Ana Pastor en el descans d’una reunió que es va allargar més de quatre hores.

I és que, per als polítics, allò ja era una qüestió d’orgull! Tornant cap a Barcelona, a l’AVE, vaig trucar de seguida i amb entusiasme al president Mas i al conseller Homs per confirmar-los l’ avenç. Vaig notar escepticisme, encara que em van fe­licitar.

Dos anys després, quan més intensa i fructífera era la relació entre governs, vaig ser destituït com a conseller de Territori i nomenat titular de Cultura. El 2016 concentrar-se en les coses quotidianes ja no cotitzava ni a Barcelona ni a Madrid. El que havia estat l’inici d’una etapa de col·laboració honesta i positiva va esdevenir ràpidament una nova fase de confrontació. Segons el Ministeri, els compromisos s’anaven complint; segons Territori el seu grau de compliment amb prou feines vorejava el 20%. Sincerament, des de la butaca del Palau Marc, seu del Departament de Cultura, no vaig donar mai credibilitat ni a les xifres de la conselleria – abocada en la instrumentalització de qualsevol incident per servir la causa independentista– ni a les del Ministeri, que va tornar a situar les inversions acordades com a trista moneda de canvi per simular sensibilitat amb Catalunya.

I és que pocs serveis com el de Rodalies, que utilitzen diàriament gairebé mig milió de catalans, expliciten tan clarament la solvència (o la seva falta) en l’administració. A més, com havia acreditat el col·lapse ferroviari el desembre del 2007 o el 2010, la reivindicació de més i millors trens a Extremadura comporta un simple problema de gestió. A Catalunya, però, és tota una qüestió d’ Estat, que ràpidament permet als uns i els altres parlar a la seva respectiva parròquia de “serveis colo­nials” o de “victimisme nacionalista”.

Així les coses, Pedro Sánchez va agafar el bou per les banyes, es va envoltar de polítics i quadres catalans –ministra, secretari d’Estat, president de Renfe, coordinador del Pla de Rodalies– i va aprovar un nou pla amb una previsió d’inversions per valor de més de 3.500 milions d’euros. Avui ja se n’han executat més de 1.000 milions i 2.300 estan en període de licitació.

Per la seva banda, Renfe ha comprat 101 trens de gran capacitat, en gran part fabricats a Catalunya i per servir a Rodalies. Amb el país en obres, doncs, inevitablement a curt termini les incidències han augmentat, regal sempre aprofitat pels partidaris del com pitjor millor, per a qui fins i tot la caiguda d’algun llamp inoportú és rebuda amb més satisfacció que les tan anhelades pluges de maig.

Crònica manca d’inversions, falta de maquinistes, robatoris de cable i incidències per obres són dades objectives i reprovables. Però, al meu parer, la pregunta que els ciutadans ens hem de fer és: si tan cert com que el servei és deficient ho és que per fi el Govern central sembla compromès a remun­tar-lo, de debò que ens compensa tornar-nos a embrancar en una trista baralla oportunista que ho paralitzaria tot de nou? Caure en aquesta temptació, per un grapat de vots, em sona a roda de hàmster, sí, aquell estadi en què quedes atrapat, enganxat en un cercle viciós, en el qual per més que et moguis ja no avances gens ni mica.

Llegeix aquí l’article en la seva versió en castellà