Lectures nadalenques

Lectures nadalenques, de Santi Vla

Lectures nadalenques

Ho va confessar fa pocs dies David Trueba i em fa la impressió que té tota la raó: amb els polítics passa com amb els nens: tractats individualment són adorables; en grup no hi ha qui els aguanti. Assetjat per familiars, amics i la covid, les festes de Nadal m’han resultat suportables gràcies als últims llibres de Manuela Carmena i Mariano Rajoy, dos personatges en aparença diametralment diferents i que mirats de prop traspuen una mateixa humanitat, vocació pública i sentit comú, sobretot sentit comú.

En el llibre, lleuger només aparentment, La joven política. Un alegato por la tolerancia y crítico con los partidos, Carmena repassa el pas inesperat per l’alcaldia de Madrid, la seva incapacitat congènita per comprendre les claus de la polarització, el sectarisme dels partits (també del seu), així com les seves ingènues estratègies per desescalar la bronca i la política dels insults o directament de les mentides en la política madrilenya. Intentar apaivagar les bèsties a força de cuinar-los personalment pollastre al curri o magdalenes casolanes és un acte tan ingenu com digne de ser recordat pels segles dels segles. Més impressionant m’ha resultat encara la humilitat amb què es refereix al seu càrrec com a alcaldessa de la capital: “Ocupar càrrecs representatius i institucionals i dissenyar i executar polítiques públiques –en síntesi, fer política– és, al meu parer, una activitat més, una feina de responsabilitat intensa i bonica, però res més”. Amb el seu al·legat, Carmena no se situa gaire lluny del que al seu dia va escriure Barack Obama a propòsit del seu pas per la Casa Blanca: “[vull] descórrer lleugerament el vel i recordar a la gent que, malgrat tot el poder i tota la pompa, la presidència no deixa de ser res més que una feina, que la nostra administració federal és una empresa humana com qualsevol altra”. Llegint-los, no vaig poder deixar de recordar, sorneguer, com es desesperaven els meus escortes quan sent jo conseller decidia agafar el metro per anar al despatx o sortir de copes un dissabte a la nit sense la seva protecció. I és que com a conseller del Govern, o abans com a alcalde de Figueres, m’hi vaig deixar la pell. Tant com ho faig ara fent classes a la facultat o dirigint una companyia de serveis. Ser alcalde, com ser ministre, lampista o professor, no és sinó una feina. Ni més ni menys.

No menys interessant m’ha semblat la Política para adultos de Mariano Rajoy. Aquest és un llibre que, com va dir Manolo García respecte a un dels seus discos, “agradarà als que agradem”. I és que el text encarna el tòpic de Rajoy en estat pur: “Continuo pensant que a la política li escau més la prosa que la poesia”. Erigit en martell del populisme, al qual assenyala com el camí recte cap a la destrucció de la democràcia, i sempre arran de terra, sense floritures retòriques i acompanyat tan sols del seu ideari conservador, el polític gallec s’esplaia en les contradiccions i les incoherències de “la nova política”, especialment en la ràpida adaptació a la bona vida, el luxe i els xalets, així com amb la demagògia dels anys del procés, assenyalant Torra i en part també Puigdemont com uns pobres diables que no van arribar a entendre mai allò que és propi d’un veritable Estat de dret: que no hi ha democràcia sense llei. En aquest punt, i potser pel que hi tinc de part implicada, el seu relat em resultaria definitivament honest si reconegués el seu immobilisme frustrant o, com a mínim, la seva incapacitat per desactivar els extremistes dels dos bàndols. També pel que fa a la corrupció, Rajoy es mostra assenyat però evasiu: no hi ha partits corruptes per naturalesa, sinó homes i dones corruptes. N’hi ha hagut, n’hi ha i n’hi haurà, admet, suggerint com a únic antídot l’autoexigència moral i la persecució tenaç del de­linqüent.

Així les coses, no ha de resultar estrany que, malgrat ser als antípodes, Rajoy i Carmena citin com a font d’autoritat Adela Cortina, i la seva encertada advertència sobre el perill de la generalització de la mentida com a arma política. Després de llegir-los, no tinc cap dubte que si les Colau o Casado de torn els tinguessin com a referents, les coses ens anirien millor a tots plegats. Esclar que com recorda magistralment Sorrentino en l’última pel·lícula, È stata la mano di Dio, una cosa és dir i l’altra fer, i la realitat sempre és molt més feixuga que evadir-se somiant. Potser per això, gestió a banda, aquestes lectures ens resulten tan entranyables i oportunes.

Llegeix aquí la versió en castellà de l’article