No en nom meu!

No en nom meu!

Amb la convocatòria d’eleccions generals a la vista i, molt probablement, amb la convocatòria electoral consecutiva a Catalunya, s’imposa reflexionar sobre el passat recent, però encara més sobre el futur que ens espera. I fer-ho, sabedors que el destí de les nacions no està escrit en cap taula marmòria, sinó que és el resultat de les decisions dels homes, especialment dels líders, de les seves circumstàncies i, com a màxim, de l’atzar que els déus disposen.

Sense lideratge, les institucions perden el rumb, les nacions s’exposen a una irrellevància cada vegada més gran, i en última instància, al desastre. Així de rotund es mostra Henry Kissinger al seu últim llibre, Liderazgo. Seis estudios sobre estrategia mundial ( Debate, 2023). Per bé que fonamenta l’assaig a partir de l’anàlisi de circumstàncies extraordinàries i de personatges ciclopis com Adenauer, De Gaulle, Nixon, Sadat o Margaret Thatcher, la reflexió podria inspirar els nostres dissortats líders locals, perquè em temo que ja fa alguns anys que avancen amb determinació per la senda de la irrellevància i el desastre. Com ho pot fer el conjunt d’ Espanya, disposada irresponsablement a recuperar el tradicional caïnisme i a autorepresentar-se en vermell o blau, o potser hauríem de dir en blanc i negre.

Pel que fa al cas dels catalans, certament el panorama preocupa. Així ho ha advertit a l’última nota el Cercle d’Economia, subratllant l’evolució negativa de l’economia, com acredita l’estancament absolut del nivell de vida i el declivi relatiu respecte a Espanya i Europa. Tampoc no ha estat gens encoratjador constatar que Catalunya situa els nens al vagó de cua de la comprensió lectora, tan sols per davant dels nois de Ceuta i Melilla ( PIRLS 2021).

Dit això, em resulta inaudit que, potser per una lectura precipitada del recent càstig electoral, com a resposta a aquests mals els líders de Junts i d’ERC es conformen recuperant com a recepta la carregosa retòrica del victimisme i, pitjor encara, que pretenguin reprendre les dinàmiques frontistes que separen la societat entre bons i mals catalans. Amb el mal que el procés va causar a les ­nostres empreses i al conjunt de la societat, de debò que ara intentarem forjar de nou “un front unitari”, “refer la unitat de ­país”? Jo em pregunto, contra qui? Contra els que ens han indultat? Contra els qui han admès que Catalunya mereix solucions polítiques i no una conllevancia simple i resignada ? No amb el meu vot!

No em sembla menys inquietant la dinàmica fratricida en què PP i PSOE entren de nou, atribuint-se respectivament ser el tot, quan en són una part. Bordar “O Sanchisme o Espanya!” o bramar que “l’extrema dreta i la dreta extrema estan envalentides” i no sé quants disbarats més, em semblen hipèrboles tan desorbitades que resulten inadmissibles en polítics honestos, especialment pel que tenen d’injustes amb una societat, l’espanyola, infinitament millor que els seus polítics.

Perquè, encara que ens separin les nostres conviccions, liberals, conservadores o progressistes; encara que siguem centralistes o federalistes, unitaristes o partidaris de l’ Estat compost, el contrast d’opinions hauria de ser compatible amb el respecte i fins i tot l’estímul del pluralisme i de la discrepància. Ser i pensar diferent ens fa millor societat i millors persones. És una imbecil·litat rotunda profetitzar que assistim al final d’ Espanya si guanya Sánchez o, des de l’altre banc del circ, augurar que la democràcia està en risc si el vencedor és Núñez Feijóo.

I ja posats a assenyalar perills, reconec que no veig més inquietants algunes de les boutades de Vox que molts dels disbarats que les ministres de Podem han fet en la legislatura que queda enrere, aquests sí, clarament lesius de drets fonamentals.

Segons el meu parer, davant les futures convo­catòries electorals, els ciutadans hauríem de premiar aquells partits polítics que, amb els peus a terra, amb un criteri d’utilitat i sentit d’ Estat, ens tracten amb respecte i maduresa, advertint-nos de les dificultats que ens amenacen, però també sembrant l’esperança que només té aquell que confia en la capacitat dels seus actes per transformar les coses.

A la resta de xarlatans i vividors només els prego que quan parlin d’ Espanya o de Catalunya no ho facin en nom meu!

Llegeix aquí l’article en la seva versió en castellà