Per què no hi ha liberals a Espanya?

Per què no hi ha liberals a Espanya?

José María Aznar, Artur Mas, Albert Rivera i tants d’altres… van començar liberals i van acabar nacionalistes. Com és possible? Per què Espanya, el país que a les seves Corts de Cadis va utilitzar per primera vegada la paraula liberal en la seva accepció moderna, la nació que segurament va tenir el seu moment més universal quan, assetjada per les tropes napoleòniques va aprovar la seva exemplar primera constitució, la Pepa, per què ha estat incapaç de forjar un partit polític liberal, si no hegemònic, almenys majoritari o ni tan sols mínimament influent?

Pitjor encara és el cas estrictament català, ja que ni l’excusa de la geografia, ni la d’un possible fracàs en el seu procés d’industrialització i urbanització no li són aplicables. Els catalans van protagonitzar un precoç procés de mercantilització de la seva economia, ja pel segle XVII; una industrialització i concentració urbana vuitcentistes i, tot i així, malgrat la seva proximitat amb França i de la seva vocació mediterrània, com si patissin de la mateixa fatalitat ibèrica, també han sucumbit de forma recurrent als cants de sirena identitaris o, pitjor encara, a la temptació fratricida i intolerant.

I és que en el fons, el cas dels catalans és més trist encara que l’espanyol, doncs per no poder, els catalans no podem ni argüir com excusa la presència asfixiant de l’ Estat. Des dels primers romàntics fins als noucentistes, les nostres elits han acabat emmalaltint, cíclicament i com el que més, de naciona­lisme.

Lògicament, com en el cel ras d’una nit de lluna plena, Catalunya i el conjunt d’ Espanya han trobat grans liberals que brillen amb la mateixa intensitat que les millors estrelles. Tot i així, sempre estrelles aïllades i fugaces que, en el millor dels casos, han constituït constel·lacions, però que al final han estat incapaces de constituir-se com a pol central de tot un sistema solar.

Sóc liberal “en el bon sentit de la paraula”, va dir un Antonio Machado adolorit davant una Espanya reaccionària, ultracatòlica i guerra civilista, que no va sentir mai com a pròpia la tradició il·lustrada ni en la seva versió americana, ni tan sols en la més estatista continental europea. I això que liberals espuris sí que els hem tingut i els continuem tenint. Així, que en els nostres dies tan sols personatges extravagants com Isabel Díaz Ayuso a Madrid o Carlos Carrizosa a Barcelona enarborin la bandera liberal, resulta francament inquietant. Un veritable despropòsit.

Perquè ser liberal mai ha consistit a consagrar els drets individuals, desposseint-los de la seva necessària responsabilitat moral; o en comprometre’s amb una idea de la llibertat infantil i egoista, abanderada de les baixes passions. “Visqui el vi!, va etzibar desvergonyit i irresponsable José María Aznar fa uns anys, el dia en què pretenent donar-se-les de liberal va acabar encarnant-se en un pobre pallasso llibertí.

Ser liberal és estar convençut que els homes i les dones naixem dotats d’uns drets individuals que ens són inalienables, que només per contracte estem disposats a cedir en part, justament per protegir-nos dels abusos de tercers i del mateix Estat. Ser liberal és respectar l’ Estat de dret i la democràcia, la divisió de poders i l’economia de mercat. I en el moral, assumir una certa ètica del dubte, això és, un esperit tolerant, convençuts que qui difereix de les idees majoritàries pot estar dotat en part de raó i que, en conseqüència, mereix el nostre respecte.

Tant a Catalunya com en el conjunt d’ Espanya, la dreta ha erradicat del seu univers la tradició liberal –la mateixa família Trias Fargas va pregar a Convergència que deixés el seu nom en pau–. Titllar la FAES de think tank liberal també resulta atrevit. Així les coses, els pocs liberals que hi ha hagut només han trobat refugi en la família socialista, encara que a costa de ser vistos com cunyats , mai com a germans.

Amb més del 70% de la població residint en ciutats, amb una important majoria ciutadana amb estudis universitaris, viatjada i amb professions autònomes, em nego a acceptar que al nostre sòl algun dia no pugui arrelar el bon liberalisme, en el seu vessant progressista, com ho van ser Pasqual Maragall o Miquel Roca o, en la seva tradició conservadora, com ho havien estat Cambó, Maura o Cánovas del Castillo.

Haver-n’hi n’hi ha hagut. Quina llàstima que les seves idees mai no arribessin a ser majoritàries!

Llegeix aquí l’article en la seva versió en castellà