Pocavergonyes de campionat!

Pocavergonyes de campionat!

No cal haver vist Olympia de Leni Riefenstahl per saber que esport i política sempre van de bracet. La temptació política de dissimular les pròpies incompetències i limitacions o de justificar els particulars deliris de grandesa manipulant els sentiments i les emocions que desprèn l’esport ha estat una constant en la història de la humanitat. És el recurs romà arxiconegut del panem et circenses. Els alcaldes presumeixen dels èxits dels seus respectius equips de futbol, com els presidents i els monarques fan veure que s’emo­cionen quan els atletes compatriotes aconsegueixen pujar al podi. Tant és que en la majoria de casos l’èxit d’aquests esportistes degui molt al seu talent i esforç personal i ben poc a l’administració, que sovint no és capaç ni d’afavorir un discurs vinculat simplement a la pràctica social d’una vida saludable. Com també passa en la cultura, els cops de colze polítics per apropiar-se dels èxits de persones amb noms i cognoms resulten real­ment xocants quan no directament tragicòmics. Com a exemple recordem el triomf recent de Carla Simón a la Berlinale, que ràpidament va desencadenar una competició apassionada entre les autoritats i els mitjans de comunicació de Madrid i Barcelona per deixar clar que la cineasta “és nostra”.

La cosa no tindria cap importància si no fos perquè aquestes malicioses apropiacions indegudes de vegades no comporten com a conseqüència simplement apuntar-te a un èxit que no et correspon, sinó que suposen obstacles i veritables boicots a les carreres de persones que simplement estimen i practiquen l’art o l’esport i que mal que els pesi suporten resignadament les decisions dels seus respectius governants. En les circumstàncies actuals resulta especialment dolorosa la situació de tants i tants artistes i esportistes russos i bielorussos, expulsats de competicions internacionals i teatres pel simple fet de ser-ho, donant per fet que comparteixen les idees i les decisions de Putin o del govern de torn. O d’altres tants jugadors, per exemple, canarinhos, que, per culpa de la guerra, han hagut de sortir corrents de Kíiv o de Donetsk, sense tenir-hi ni art ni part.

Així, sense vergonya, sense que li tremolés el pols gens ni mica, la FIFA ha expulsat Rússia del Mundial, una decisió compatible amb convocar-lo a Qatar, com és sabut una nació admirada arreu del món per les seves virtuts cíviques i democràtiques. La ciutat russa segurament més europea i culta, Sant Petersburg, la ciutat de l’ Hermitage i del Ma­riinski; la capital que no té ni un sol dels funcionaris sènior que no parli impecablement el francès o que no hagi llegit Shakespeare i Montaigne ha vist com perdia l’organització de la final de la Champions en benefici de París, una vila que no hauria d’estranyar a ningú que qualsevol dia tingui una alcaldessa d’extrema dreta, que encara que ignori qui van ser Voltaire, Cervantes o Txékhov, sempre es considerarà símbol de la civilització europea. Com podem imaginar, l’espectacle vergonyós que han exhibit les autoritats futbolístiques s’ha replicat també en una mesura o una altra en el món del tennis, la Fórmula 1, la boxa, la natació, l’hoquei, etcètera. Que l’arbitrarietat és norma i no excepció en tot el món de l’esport professional i federat, ho encarna sense complexos l’última cita olímpica d’hivern, com és ben sabut, celebrada a la democràtica Xina, una altra nació admirada i pròspera, que fins fa ben poc fins i tot limitava als seus súbdits el dret a tenir fills.

Amb tanta incoherència i tanta barra, algunes veus honestes han proposat que els atletes puguin competir sense bandera, sense himnes ni altres símbols gregaris i sense necessitat d’haver de recitar professions de fe democràtiques, plenes de cinisme i postureig. Que es presentin a les respectives cites esportives com a ciutadans que simplement estimen l’esport, i es representen a si mateixos. Fer-ho així­, sens dubte, potser mobilitzarà menys sentiments i patrocinadors, però tornarà a sintonitzar amb l’esperit olímpic que, al seu dia, va esgrimir el baró de Coubertin, i que simplement pregonava les bondats de l’activitat física, la cultura de l’esforç i la superació personal, com a argument filantròpic i cosmopolita. Mentre això no passi, i per al nostre consol, només ens queda pensar que, encara que sempre apareixeran nous dictadors, també sempre naixerà un Jesse Owens disposat a humiliar-los.

Llegeix aquí l’article en la seva versió en castellà (https://www.lavanguardia.com/opinion/20220406/8179047/sinvergueenzas-campeonato.html)