Robar-te el que no és teu?

Robar-te el que no és teu?

Després de 23 anys de virregnat de Jordi Pujol, en les eleccions del 16 de novembre del 2003 Artur Mas va perdre la presidència de la Generalitat. Malgrat la meritòria victòria en escons, que no en vots, l’hereu pujolista no va aconseguir evitar que finalment els socialistes saltessin a l’altra banda de la plaça Sant Jaume. Aquells dies, la ira nacionalista va ser eixordadora. La sempre sense filtre Marta Ferrusola, l’abril del 2004, va resumir amb claredat meridiana el malestar de la seva tribu: “Encara que hem guanyat les eleccions, ens han robat el govern. És com si entres a casa teva i et trobes els armaris regirats, perquè t’han robat”. Desqualificacions a Pasqual Maragall de borratxo, a Carod-Rovira de traïdor o Joan­ Saura d’ ecopijo van inundar les tertúlies de l’univers audiovisual afí –que pagàvem entre tots–, i que en aquell temps era hegemònic a Catalunya.

Va haver de sortir el sempre­ elegant, ponderat i gens sospitós d’esquerrà Carles Duarte per desinflamar tant de disbarat i recordar que, en una democràcia parlamentària, les regles del joc són les que són i que, en conseqüència, la formació d’un govern tripartit, a més de legítim, segurament era saludable, pel que tenia d’alternança després de dècades d’executiu monocolor. Duarte havia estat i és un intel·lectual compromès amb la llengua i la literatura i –durant molts anys– assessor imprescindible de Pujol. Però una cosa no treu l’altra.

Des d’aleshores, a Catalunya ha estat habitual que les eleccions les guanyin socialistes o fins i tot liberals constitu­cionalistes, però que coalicions variades els facin fora del govern en nom de projectes redemptoristes més o menys extravagants. Recordeu la victòria d’Arrimadas el 2017 o la de Salvador Illa el 2021. Com no s’ha de descartar que, malgrat la més que previsible victòria socialista en les pròximes catalanes, la formació de govern no passi pel carrer Pallars. Així és la nostra cultura política i així s’ha d’acceptar, almenys fins que una nova norma posi fi a la possibilitat que alguns guanyin als despatxos el que no aconsegueixen a les urnes.

En aquestes circumstàncies, sorprèn la irascibilitat amb què els de Junts han assumit que Jaume Collboni –amb qui pràcticament van empatar en vots i escons– al final hagi estat capaç d’articular una majoria suficient per aconseguir la vara d’alcalde de Barcelona. I més quan, pel que sembla, l’avui alcalde va arribar a oferir a Xavier Trias cogovernar, fórmula que segurament jo i molts hauríem celebrat, en la mesura que hauria estat la més representativa de la voluntat de canvi expressada a les urnes i, a més, la de més coherència programàtica. Pel que sembla, Trias es va estimar més recuperar la idea frontista amb un Maragall encara ferit per la mala passada que va patir fa quatre anys, cosa que, per cert, a mi em sembla molt més immoral que això d’ara.

Recordeu que durant la campanya del 2019 Valls es va fer un bon tip de prometre que no pactaria ni mort amb Colau. Com es va veure, Valls “no estaba muerto, estaba de parranda”. En aquesta ocasió, és veritat, Collboni ha arrabassat amb rudesa l’alcaldia al guanyador de les eleccions, igual que una coalició independentista l’hi ha pres a Girona a qui també les va guanyar amb claredat, en aquest cas el PSC. Dit això, el cas de Barcelona és un robatori i el de Girona un triomf de la democràcia? Sisplau!

A parer meu, el que indiquen els corrents de fons és, en primer lloc, que amb Junts ja s’hi atreveix tothom. Massa disbarats al seu currículum per apel·lar a la moralitat dels pactes. I més important, que a poc a poc els catalans anem recuperant l’eix dreta-esquerra en el comportament polític, com em temo que acreditarà a la tardor l’articulació d’un nou tripartit, ja sense Trias, Colau ni Maragall al Consistori, i amb el PP mirant d’on ve el vent.

Confesso que, encara que això de Junts m’inquieta força, no m’hauria disgustat que Trias hagués estat alcalde. Esclar que quan la nit electoral el vaig veure flanquejat per Borràs i Turull, vaig sentir aquella tristesa tan freda i irrespirable pròpia dels relats nadalencs de Joyce. I vaig pensar per a mi: a aquest bonifaci, els fanàtics se’l cruspiran amb patates! Per sort o per desgràcia, l’audàcia de Collboni ens ha estalviat haver de comprovar-ho.

Llegeix aquí l’article en la seva versió en castellà