Sostenibles, però sense dogmatismes

Sostenibles, però sense dogmatismes

No he compartit mai les crítiques ferotges al projecte de superilles de l’Ajuntament de Barcelona. No cal ser un home molt viatjat ni excessivament ben informat per saber que les millors urbs del món estan compromeses amb la descarbonització i la millora de la qualitat de l’aire, amb la lluita contra el canvi climàtic i amb la progressiva recuperació de la ciutat per a usos cívics, això és, per poder passejar, comprar i civilitzar-se. Les ciutats per definició han de ser espais d’intercanvi d’idees i conviccions, de productes i serveis; enclavaments estimulants per a la retenció i atracció de les persones més talentoses i inquietes i de les empreses més audaces i competi­tives.

En qualsevol lloc del món, les persones assenyades busquen a la ciutat oportunitats professionals i sentimentals, però sense haver de renunciar a la qualitat de vida que comporta residir al camp. És per això que, com va passar a Madrid amb les campanyes en contra de les mesures adoptades per Manuela Carmena, quan passen les eleccions i la demagògia remet, malgrat un eventual relleu d’alcalde, ningú no revisa les decisions preses pel Consistori sortint.

No tinc cap dubte que a Barcelona passarà igual i, fins i tot en el supòsit que fossin el PP o Junts els que guanyessin els comicis del maig, a ningú no li passaria pel cap revertir la reconversió dels carrers Consell de Cent, Rocafort, Comte Borrell i Girona en eixos­ verds i encara menys impedir que algunes de les cruïlles es converteixin en noves àgores ciutadanes, tan grans com les millors places de Gràcia, però al cor de l’ Eixample, per cert.

Tampoc no crec que ningú s’atreveixi a qüestionar l’extensió del tramvia, una discussió provinciana que retrata com a candidats del passat els que, de manera carregosa, intenten revifar-la artificialment. En aquest punt, auguro que, si es paralitzés la connexió del tramvia entre Verdaguer i Francesc Macià, tard o d’hora veuríem pancartes reclamant sortir de tal discriminació.

Una altra cosa és que, efectivament, durant el seu mandat l’alcaldessa Colau hagi exhibit alguns prejudicis que, segons el meu parer, lluny de contribuir als seus bons propòsits, els han perjudicat. Així, per exemple, la seva guerra particular contra el vehicle privat resulta inviable si no es donen alternatives raonables als centenars de milers de ciutadans que diàriament han d’entrar i sortir de la ciutat a treballar o que ho fan simplement perquè els ve de gust.

Si el cotxe particular és un dimoni –idea que no comparteixo–, s’imposa potenciar sense pal·liatius el transport públic, la xarxa de Rodalies, de Ferrocarrils i sobretot d’autobusos, molt més sostenible que el metro, per definició necessitat d’entrades i sortides habi­tuals i d’evacuació a centenars de metres de la superfície. També cal re­prendre els projectes de park & ride, situats a la perifèria de Barcelona, atès que, en principi, els cotxes que tan sí com no necessitem no els podem guardar a la butxaca. I finalment, si fóssim honestos i no ens deixéssim dominar pels grups de pressió, hauríem de reprendre la progressiva liberalització del servei de taxi.

El règim de monopoli en els serveis de taxi a Espanya se sustenta fonamentalment en l’existència de límits màxims en el nombre de llicències que poden operar i de restriccions normatives que impedeixen la competència en preus entre els operadors. Segons l’últim informe emès per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, del 2017, aquestes restriccions suposen un dany anual a la butxaca dels espanyols de més de 324 milions d’euros. Per als barcelonins, estem parlant de més de 60 milions d’euros, cosa que es tra­dueix en un sobrecost estimat d’entre un 11% i un 27%. Lesió a la nostra cartera i, el que és pitjor, minva en la qualitat del servei. És per això que, si realment volem una ciutat verda però també competitiva, hem de revisar els nostres prejudicis en contra d’ Uber, Cabify i dels VTC en general, regulant el que calgui regular, però sempre oberts a les innovacions i a la defensa del progrés i del bé comú. Perquè fer el contrari no és governar per a tothom, sinó viure al món de Yupi i, més pobre encara, plegar-se als interessos d’uns quants per poder continuar-hi vivint.

Llegeix aquí l’article en la seva versió en castellà