Tenim conseller!

Tenim conseller!

Com tothom sap és fals que en una democràcia els governs tinguin por de l’oposició, l’executiu del Parlament o el diputat del votant. Com cantava Serrat, el governant només va a la recerca de l’elector “cuando necesita cuartelillo”, és a dir, suport massiu en forma de sufragis o aplaudiments. En qualsevol govern del planeta, l’única cosa que realment temen els ministres –a Catalunya, els consellers– és el titular d’ Economia i Hisenda, especialment si és el competent d’obrir o tancar l’aixeta que autoritza la despesa o nous impostos.

Potser per això, i en espera que l’agenda dels consellers del ram finalment els permeti atendre la nostra invitació, fa pocs dies el conseller Jaume Giró va ser rebut i aplaudit calorosament al Cercle d’Infraestructures, la institució que reuneix les prin­cipals companyies constructores d’obra civil, habitatge i algunes de les enginyeries més rellevants a la ciutat. Juntament amb el Col·legi d’Engi­nyers de Camins i del Port de Barcelona, el Cercle promou un discurs que vincula el desenvolupament de les infraestructures a la idea de progrés econòmic, social i am­biental i que en conseqüència vetlla per la reputació del teixit empresarial del sector, que tantes obres d’impacte social positiu han generat a Catalunya. I si no que els hi preguntin als ciutadans del Vallès i del Maresme en relació amb els túnels de Parpers, als de la Garrotxa o d’Osona respecte de Bracons o als de la Cerdanya pel que fa al túnel del Cadí, la infraestructura que realment els va incorporar a la modernitat.

Però més enllà de la coincidència del conseller Giró amb l’objecte fundacional del Cercle, crec que l’èxit rotund de la seva intervenció davant aquest selecte auditori va tenir a veure amb quatre aspectes. Primer: el seu sobiranisme instrumental. Giró no va esmentar ni una sola vegada la paraula independència, ni va destil·lar supremacismes feridors, ni va marejar amb carregosos greuges ètnics. Tanmateix, la seva descripció tècnica del dèficit fiscal que patim a Catalunya, del dúmping insolidari al qual ens sotmet el Govern de Díaz Ayuso o de l’humiliant i raquític grau d’execució pressupostària per part del Govern d’ Espanya van ser fletxes argumentals enverinades, que ens van deixar als que defensem la viabilitat d’una Espanya plurinacional i competitiva mirant l’ skyline de la ciutat, des del World Trade Center sempre d’una bellesa imbatible.

Segon: la seva capacitat de moure’s còmodament del context local a l’universal. En la seva intervenció, Giró va parlar d’inflació, d’actualització de preus d’obres i serveis, de dèficit i de deute. Arran de terra. Però, citant Oded Galor i Daron Acemoglu, també va reflexionar sobre els riscos d’una societat madura amb institucions governamentals corruptes o de baixa qualitat; o sobre la temptació d’abandonar el camí de la globalització per recaure, com si fóssim incapaços d’aprendre dels errors del passat, en un renovat na­cionalisme econòmic, proteccionista i insolidari.

En tercer lloc, amb el seu discurs Giró va entroncar novament amb la millor tradició convergent, la que es pretenia defensora de les classes mitjanes, del teixit empresarial i de la creació de riquesa sense complexos. Tot i ser crític amb les discriminacions del Govern central, encara ho va ser més amb la cultura del no que ha fet tant de mal, amb les oportunitats perdudes en matèria de reconversió energètica o d’infraestructures imprescindibles que el pancartisme infantil –i gairebé sempre minoritari– ha bloquejat. És a dir, quart cinturó, ampliació de l’aeroport o gestió irresponsable de les vies d’altes presta­cions, per citar només alguns dels exemples més feridors.

Finalment, la seva independència de criteri. Com en la millor tradició anglosaxona, Giró arriba a la política després d’una carrera brillant en l’àmbit privat, atresorant reputació, agenda i patrimoni com per no haver de ballar al so que toca el primer indocumentat del seu partit. Giró té els seus principis, l’ambició de convertir Catalunya en un país millor i està disposat a sacrificar el confort d’una vida reposada a les platges de Llafranc per patriotisme.

Per tot plegat, jo mateix, que he estat martell de Junts i dels disbarats comesos almenys des del 2 d’octubre del 2017, així com la majoria dels presents vam sortir de l’acte reconfortats. Aquest país i les seves empreses tenen conseller. Només cal esperar que el seu projecte sigui del Govern i no tan sols personal.

Llegeix aquest article en la seva versió en castellà