‘The last of us’

‘The last of us’

Aquesta setmana he acabat, commogut, la sèrie The last of us, creada per Craig Mazin per a HBO, adaptació del famós videojoc del mateix nom, que va començar a rodar fa gairebé una dècada. Per als vells de la contrada, entre els quals m’hi compto, només anotaré que a començaments d’aquest any la franquícia del joc en qüestió ja havia venut més de 37 milions d’unitats. Convertit ara en sèrie televisiva pel creador de Chernobyl, totes les crítiques la situen com possiblement la que serà la millor sèrie de l’any. I, segurament, no n’estàveu al cas!

Potser perquè estic casat amb en Javier, un home alguns anys més jove que el que escriu, jo que soc un Homo sapiens del segle XX, en l’àmbit domèstic he après a adaptar-me als costums demillennials i altres homínids similars. Així, a casa meva amb prou feines mirem la televisió, sempre consumim de manera simultània continguts audiovisuals diversos i de factura molt eclèctica i ens informem a través de subscripcions digitals als principals diaris. Sé sintonitzar a la primera Netflix, Filmin, HBO, Movistar, Disney Plus o Amazon Prime i, tot i això, necessito ajuda per trobar Aquí la Tierra de TVE, un dels pocs programes que miro de vegades­.

A més, a diferència del silenci sepulcral que es practicava davant el televisor en temps del meu pare, quan ara mirem una pel·lícula o una sèrie, aquesta activitat no mereix dedicació exclusiva ni de bon tros. Com un teenager més, visionar un capítol del que sigui és compatible amb revisar cada tres minuts Instagram, prendre una Coca-Cola Zero o respondre un e-mail. Només perquè soc un home d’abans, els diumenges em permeto el gust de comprar diaris en paper, més pel ritual de fer-la petar amb el quiosquer i de vermut relaxat que comporta, que perquè consideri pràctic veure rondar tant de paper per casa.

En aquest ecosistema postmodern, cal situar una sèrie com The last of us. La història narra l’odissea d’en Joel i l’Ellie per un país, els Estats Units, devastat per una pandèmia mortífera, que converteix els infectats en zombis i els sans en assassins malvats disposats al que calgui per sobreviure. Una versió més de l’Odissea homèrica, on novament el viatge físic transmuta en tot un viatge emocional per als protagonistes.

I aquí rau la clau de l’èxit. Perquè la història que ens expliquen no va només de zombis, ni tan sols és interessant per l’explícita denúncia del risc que per a la democràcia suposa deixar-nos portar per la por, el populisme o la temptació remilitaritzadora. Us sonen aquests perills? Veient els abusos estatistes i guerrers que comporta el caos consegüent al col·lapse de la democràcia, com es troba a faltar un Estat de dret liberal i burgès, garant de seguretat i llibertats per a tothom! Però, tot i que aquestes qüestions són importants, segurament no són les que fan especial la sèrie. Al meu parer, el que fa possible que hi connectin alhora joves i gent gran és que al final l’únic que importa és la història entre un home turmentat i una adolescent òrfena, obligada a madurar abans d’hora. Ens importen i ens emocionen, com sempre, les coses humanes.

Acabo. Fa poques setmanes, des de les pàgines d’aquest diari, en la seva mordaç crítica sobre la sèrie, Pere Solà Gimferrer ens advertia del risc de certa reiteració i fins i tot empatx amb tant de relat postapocalíptic. El perill no només està en el cinema, ja que és evident que, com se’ns recorda diàriament al Congrés dels Diputats, vivim temps en què el pessimisme està sobrevalorat. Fa tan sols 25 anys, just abans de l’atemptat contra les Torres Bessones a Nova York, personatges com Greta Thunberg o, en clau interna, mocions com les de Ramón Tamames haurien resultat impensables, per indocumentades o directament per simplistes i infantils. Solà Gimferrer té raó amb la seva objecció, tant com quan reconeix la sèrie “com una de les millors del seu gènere”.

Si, malgrat tot, tant de malastruc us resulta rematadament carregós només puc recomanar-vos la magnífica exposicióSomia la ciutat, comissariada per Roger Subirà, al Palau Robert de Barcelona, sobre alguns dels millors projectes d’arquitectura i urbanisme en curs i que aporten mil i una raons per circumscriure el final del món, simplement en l’àmbit de la ficció i/o del deliri.

Llegeix aquí l’article en la seva versió en castellà