Tot és tot

Tot és tot

“Después de todo, / todo ha sido nada, / a pesar de que un día lo fue todo”, va escriure un desenganyat José Hierro a la seva neta, ja en l’ocàs de la seva vida. Per si no tinguéssim ja prou dificultats per suportar l’inevitable dolor de l’ànima que comporta el pas del temps, aquest Cap d’Any TVE va tenir el detall de teatralitzar-nos el poema del poeta amb l’actor amb més cara de dolent de tots els actors amb cara de dolents. Amb el seu inconfusible rostre d’assassí malvat, Luis Tosar ens va resumir un 2022 marcat per la guerra, el canvi climàtic i la inflació, que ens castiga a tots. Això, no cal dir-ho, sense oblidar la cruenta violència masclista, la situació de la dona a l’Iran o el fratricida ambient polític a Espanya, que si segueix per aquest camí convertirà el procés en un acudit, i que causa tant de desprestigi a les institucions de la nostra democràcia.

El tema no m’hauria amoïnat gaire –estic força avesat a ensopegar amb esquerranosos i altres pesats existen­cialistes d’aquesta mena, entrenats en l’art de l’anunci de l’apocalipsi– si no fos perquè gairebé en paral·lel vaig ensopegar amb la imatge del meu admirat Màrius Carol contemplant a Nova York un quadre d’Edward Hopper, com és sabut probablement el pintor que ha descrit més bé la solitud de l’home contemporani. Si fins i tot algú tan jovial, bon vivant i panoràmic com l’exdirector de La Vanguardia medita per Cap d’Any sobre el tedi de la nostra modernitat, és que… ens estem embolicant!

Encara que soc dels que pensen que la nostra vida només es justifica si deixem el món una mica millor de com l’hem trobat i que un lloc sense llibertat ni esperança seria una terra àrida que no mereixeria ser viscuda, comprenc el pessimisme existencial de tants homes i dones desenganyats dels polítics i de l’espècie humana, potser fins i tot d’ells mateixos, segur que convertits en una caricatura del que un dia, quan els corria sang fresca per les venes, van imaginar que arribarien a ser.

¿Com es pot no empatitzar amb aquesta tristesa vital, en el fons pròpia de qualsevol ésser humà lúcid, si fins i tot un home de fe granítica com Benet XVI va admetre, en la seva última aparició pública, el 27 de febrer del 2013, que, ateses les dificultats amb què havia hagut de lluitar durant el seu pontificat, en algun moment també ell es va sentir sol? Com va dir amb la subtilesa que només és pròpia de les ànimes madures i matisades, “les aigües estaven agitades i el vent era contrari, com en tota la història de l’Església, i el Senyor semblava dormir”. Quantes vegades al llarg de la nostra vida, el Senyor sembla haver-nos abandonat!

Amb aquest panorama dantesc, admetent la possibilitat que existeixi alguna forma d’existència superior, però convençut que no arribarem mai a poder-ne estar totalment segurs, l’única dada precisa és que només ens tenim els uns als altres i que, en conseqüència, és fals que tot sigui res. Més aviat al contrari, tot és tot. Del més transcendent al més insignificant. I les famílies que malgrat les seves diferències aconsegueixen reunir-se a taula el dia de Nadal o els amics que obren casa seva a éssers estimats i penques, ho fan perquè són coneixedors que només l’esperança i l’amor donen sentit a la nostra existència.

Ho són tot. I si, malgrat la història d’èxit que ha estat Espanya en aquests últims gairebé cinquanta anys, el partidisme egoista dels uns i dels altres compromet el nostre futur, caldrà prendre mesures implacables amb aquests irresponsables, retirant-los el nostre suport o perseguint-los fins i tot penalment si cal. I si la guerra a Ucraïna s’allarga més del necessari perquè els nostres governants embriagats d’idealisme es resisteixen a negociar amb qui fins fa poc era el seu amic, potser caldrà recordar-los que el correcte no sempre és amic del que és bo i que mentre ells llegeixen saberuts papers i editorials il·lustrats, la mort i el fred continuen assolant milers de persones que abans que ucraïneses o russes són éssers humans, que mereixen poder reprendre les seves vides.

Com ho mereixem la resta dels mortals. O és que potser no veuen que som molts els que encara tenim ganes de viure, les mateixes que al seu dia va tenir la resignada i incrèdula Ifigènia davant la temptació assassina del seu pare, Agamèmnon, un altre il·luminat disposat a fer el mal en nom del bé. Tot és tot. Bon any!

Llegeix aquí l’article en la seva versió en castellà